Perkembangan Pendaftaran RT

Jumaat lepas saya berjumpa dengan En. Musa, Pegawai Perpaduan yang bertanggungjawab mengenai Rukun Tetangga. Saya bertanyakan tentang status permohonan JBWI untuk mendaftarkan RT di Warisan Indah. Beliau menjawab yang urusan itu masih dalam proses dan JBWI perlu mengemukakan layout pelan perumahan Warisan Indah. Ini kerana pendaftaran RT hanya diluluskan jika jumlah penduduk di satu-satu kawasan ada lebih kurang 2000 orang.

Walaupun Warisan Indah adalah taman baru dan jumlah penduduk sekitar 400-500 orang, pendaftaran RT masih boleh dibuat dengan syarat mengemukakan layout pelan perumahan sedia ada dan akan datang. Ia untuk menunjukkan yang jumlah penduduk sekarang dan akan datang berjumlah lebih kurang 2000 orang. Jadi saya telah pun mengemukakan pelan yang diminta Isnin lepas dan kita perlu menunggu lagi sehingga pendaftaran RT dapat diselesaikan.

Menurut En. Musa lagi, sehingga sekarang ada 14 permohonan seluruh Sepang untuk penubuhan RT dan semuanya masih dalam proses dan jika dicampur dengan permohonan kita dah jadi 15. Ia mungkin ambil masa lama lagi sehingga semua urusan selesai. Harap maklum!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s