Cek Bil Eletrik Anda!

Mungkin ada penduduk Warisan Indah yang menerima SMS beritahu ada tunggakkan bil eletrik. Di samping SMS tu, akan ada panggilan telefon beritahu yang tunggakkan terkadang mencecah ratusan malah ribuan ringgit  pun ada.  Kita jadi pelik sebab setiap bulan kita dok bayar bil eletrik dan tak pernah pun tertulis ada tunggakan dalam bil tersebut.

Sebenarnya masa mula-mula kita tinggal di Warisan Indah (awal 2008), no akaun eletrik berbeza dengan no akaun sekarang, kalau tak percaya sila cek bil eletrik anda. No akaun lama tu di bawah jajahan Banting, manakala no akaun baru tu baru diletakkan di bawah jajahan Sepang. Jadi walaunpun akan lama telah ditutup tapi terkadang ada tunggakkan (walaupun kita dah settle bil setiap bulan) dan tunggakan ini akan dikenakan caj setiap bulan. Memang bil yang berakaunkan baru tidak ada tunggakan sebab kita bayar, tapi yang lama (di bawah jajahan Banting) terkadang masih belum settle. Masalah ini berlaku sebab persempadanan semula (rezoning) taman baru.

Dinasihatkan anda cek bil eletrik anda untuk mengelakkan sebarang masalah pada masa hadapan. Bagaimana nak cek? Sila rujuk bil lama (masa mula-mula tinggal di sini tahn 2008) dan bil baru sekarang, ada 2 no akaun berbeza. Jadi pergi cek di kedai TNB berdekatan (bangunan MPS lama depan Shell) dan tanya adakah no akaun lama masih ada tunggakkan atau tidak.

Saya pun baru tahu sebab terkena dekat saya, sebelum ini dok dengar cerita beberapa orang jiran kita yang kena. Mula-mula seronok la sebab tak kena kat saya tapi bila dah kena kat saya, baru pening kepala. Tapi saya dah buat aduan kat TNB, namun pegawai yang berkenaan tidak ada kerana berkursus. Apa-apa perkembangan terbaru saya akan maklumkan kemudian.

Jangan biarkan bil eletrik anda diselubungi misteri……

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s